ADVOKATFIRMAET BJERKE WANGBERG
Artikkelsamling alkoholforvaltning
ALKOHOLPOLITISK HANDLINGSPLAN
Karoline Bjerke Wangberg, 2020
Alkoholloven pålegger alle kommuner å utarbeide en alkoholpolitisk handlingsplan. Lovbestemmelsen gir ingen føringer om verken innhold eller varighet. Formålet med en slik plan er imidlertid å sette fokus på hvilken alkoholpolitikk som skal føres i kommunen, og på dette grunnlaget er det naturlig at den i det minste revideres når
den politiske posisjonen endres. Ordinært vil den alkoholpolitiske handlingsplanen revideres for hver ny kommunestyreperiode. Denne artikkelen vil gi noen føringer for hvordan arbeidet med ny eller revidert alkoholpolitisk handlingsplan bør gjøres.
Det er, etter mitt syn, nødvendig å gjøre et grundig forarbeid før man starter på selve planen. Det er viktig å gå inn i arbeidet med plan for kommende periode med en fullstendig oversikt over alle bevillinger, kontrollfunn fra siste periode, særlig problemområder, og de områder som har fungert særlig godt. Videre bør man ha en viss idé om hva kommunen bør ha som fokusområde fremover, basert på det arbeidet som er gjort i forberedelsesfasen. Dette forarbeidet kan eksempelvis gjøres i en skriftlig rapport eller presentasjon som tas inn i arbeidsgruppen som skal lage forslag til en helhetlig alkoholpolitisk handlingsplan. Planen skal vedtas av det organ kommunestyret utpeker i henhold til alminnelig delegeringsvedtak.
Kommunestyret avgjør også på samme grunnlag hvordan planen skal forberedes. Dette arbeidet kan gjerne legges direkte til administrasjonen. Ut fra navnet ‘alkoholpolitisk handlingsplan’, er det nok mer naturlig å legge arbeidet til en arbeidsgruppe bestående av et representativt utvalg politikere for bredest mulig politisk forankring, samt representanter fra administrasjonen. Det er ofte lurt å inkludere som et minimum én eller flere saksbehandlere fra administrasjonen, ettersom det er de som sitter med førstehåndskunnskap. Det anbefales også å ha med en jurist i arbeidsgruppen for å ‘holde tøylene’, da det er mange juridiske spørsmål å ta stilling til underveis i arbeidet.Videre kan gruppen bestå av eksterne representanter slik som politiet, utekontakten, næringsrådet, rustjenesten og andre relevante bidragsytere. Disse kan selvsagt også inviteres inn i gruppen for å belyse enkelttema.
Med utgangspunkt i forarbeidet til administrasjonen, bør arbeidsgruppen først avgjøre om kommunen skal ha bestemte fokusområder i planen. Planens øverste formål er alltid sammenfallende med alkohollovens formål; å redusere alkoholinntaket. I denne prosessen er det fornuftig å ta med alle innspill for så å sette opp en prioritert liste over tema. Slik får kommunen en plan som gir et helhetlig uttrykk for både politisk posisjon og opposisjon, samtidig som administrasjonen får gi innspill på hva som fungerer i praksis. Dette gir et solid og velbalansert grunnlag for planen.
Videre bør arbeidsgruppen ta stilling til om det skal knyttes vilkår til bevillingene. Dette gjelder særlig dersom det skal gjelde generelle krav for samtlige grupper av bevillinger, eksempelvis krav om godkjente dørvakter ved alle nattklubber eller skjerpet aldersgrense for alle skjenkesteder. Det kan også besluttes å ha tak på antall salgs- eller skjenkebevillinger, slik at salg og skjenking på den måten begrenses innenfor et nivå som kommunen finner akseptabelt innenfor lovens formål om å redusere alkoholinntaket. Vilkår som settes skal være forenelige med lovens formål.
Spørsmål det særlig bør tas stilling til er
skal det settes et maks antall salgs- og skjenkebevillinger?
skal kommunen gi skjenkebevilling for samtlige grupper alkoholholdig drikk?
skal kommunen begrense bevilling for alkoholholdig drikk gruppe 3 til særlige skjenkesteder eller -typer?
skal det settes generelle vilkår for salgs- eller skjenkebevillinger om aldersgrenser, krav om matservering, vakthold e.a.?
skal administrasjonen gis særlige føringer om oppfølging mot bevillingshaverne og fokusområder?
skal det legges føringer om salgs- og skjenkekontroll ut over det som følger av alkoholloven og -forskriften?
skal salgs- og skjenkekontrollen utføres av kommunen selv eller ekstern leverandør?
Dette er bare noen forslag til hva man bør ta stilling til underveis i arbeidet med alkoholpolitisk handlingsplan, og ingen uttømmende liste. Spørsmål og tema må tilpasses hver enkelt kommune og den politikk som legges til grunn for arbeidet.
Det viktigste med arbeidet med alkoholpolitisk handlingsplan er å skape bevissthet om hvilken alkoholforvaltning kommunen ønsker for neste periode. Det er viktig at alle i arbeidsgruppen får spille inn viktige tema og mulige løsninger til dialog i gruppen, og slik lage et felles omforent fundament for videre arbeid med alkoholforvaltningen med bred politisk forankring i kommunestyregruppen.